משכנתאות בקפריסין פחות נפוצות מבישראל ותהליך קבלת משכנתא בקפריסין יהיה ארוך וילווה בהצגת מסמכים רבים. זאת בשל בקרות קשוחות שמפעיל האיחוד האירופי על קפריסין.
בכתבה הזו נסביר קצת על משכנתאות בקפריסין ובמה הן כרוכות. נעשה זאת במונחים מובנים וברורים לכולנו. הכתבה אינה תחליף לייעוץ מקצועי שלנו ונועדה כדי לתת חומר רקע ולצייד אותכם בעובדות חשובות לתכנון צעדיכם.
לפני הכל אנחנו מציעים לכם לקרוא את המדריך השלם שלנו לרכישת נדל"ן בקפריסין.
אם כבר קראתם אותו או שאתם נמצאים בשלבים מתקדמים. הרי שאיתרתם כבר את הנכס הרצוי לקנייה בקפריסין, בין אם זה בית למגורים או דירה להשכרה וכעת אתם נדרשים להחליט כיצד לממן את הרכישה. אלו אפשרויות עומדות בפניכם.
האחת מימון כל הרכישה מהון עצמי ללא צורך בהלוואות, במקרה כזה החיסרון הוא שאין מינוף אבל היתרון הוא במהירות התגובה ואפשרות קניית נכסים בהזדמנות. אלו אשר לא יחכו לסיום תהליך קבלת ההלוואה.
האפשרות השנייה היא לקיחת הלוואה מבנק ישראלי בשקלים, הלוואה כזאת לא תינתן כמשכנתא ושיעורה ואחוזי הריבית יקבעו על פי מערכת היחסים שלכם עם הבנק המקומי.
היתרונות, ריבית אטרקטיבית ברוב המקרים ופחות בירוקרטיה בשל היותכם אזרחי ישראל. חסרונות, צורך בהמרות מטבע גם בלקיחת ההלוואה לרכישת הנכס וגם בתשלומי ההחזר, בהנחה ואתם מעוניינים שתשלום שכר הדירה יחזיר את ההלוואה. בנוסף לא ניתן יהיה להשתמש בנכס הנרכש כבטחון להלוואה.
אפשרות שלישית היא לקיחת משכנתא בקפריסין. יתרונות, הלוואה במטבע מקומי, הנכס משמש כבטוחה, השכירות משולמת אף היא במטבע מקומי ומינוף. החיסרון תהליך בירוקרטי בו אתם נדרשים לשכנע בנק זר להעניק לכם את המשכנתא המבוקשת.
בעניין אפשרות אחת ושתיים אנו בטוחים שאינכם נדרשים לנו ולכן נתרכז כעת באפשרות השלישית, ז”א לקיחת משכנתא בקפריסין. פה תמצאו אותנו מועילים מאוד בדרך לאישור בקשת המשכנתא שלכם. אנחנו יודעים לטפל במשכנתאות בין אם למשקיע פרטי ובין אם לחברה שהקמתם.
חשוב לדעת לפני הכל שלצורך קבלת משכנתאות בקפריסין יש צורך בהסכם רכישה ולכן ברגע שהחלטתם על נכס ואתם מעוניינים במשכנתא עליכם להציג לבנק הסכם זה. בניגוד למה שהתרחש בקפריסין בעבר, הבנק ישלח נציג לכל נכס בכל מקום בו תקנו. נציג הבנק יבצע הערכה ועל פי הערכה זו תחושב המשכנתא לה אתם זכאים. יש לקחת בחשבון שבמקרים רבים הבנק יעריך את מחיר הנכס ב-20% פחות ממה שמקובל בשוק על מנת לאפשר לו מכירה מהירה במידה ולא תעמדו בתשלומי המשכנתא.
על מנת לקבל משכנתא בקפריסין תדרשו קודם לכן לפתוח חשבון בנק בקפריסין.
יחד עם הסכם הרכישה תצטרכו להגיש לבנק רשימת מסמכים ארוכה ומפורטת. מסמכי מקור באנגלית או מסמכים המתורגמים לאנגלית + חותמת אפוסטיל.
עלות ממוצעת לתרגום מסמכים אלו כ- 2500 ש"ח
מעונינים לקבל משכנתא בקפריסין?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
תבינו שתפקידו של הבנק המקומי אליו אתם פונים הוא להכין את תיק המשכנתא בצירוף המלצה. תיק זה ישלח לניקוסיה בעילום שם וידון בוועדה שתחליט האם לאשר או לדחות הבקשה. כל בקשות המשכנתא של זרים נידנות באותו האופן ע"י אותה הוועדה. תפקיד הסניף המקומי שיטפל בעניינכם הוא רק להכין הבקשה, אין לו סמכות להחליט על אישורה. מנהלי הסניפים קשובים מאוד למה שקורה במרכז בניקוסיה ולכן ישלחו רק בקשות שהם יודעים שיאשרו שם. לדוגמא, בזמן האחרון, משכנתאות על סכומים קטנים ניתנות רק לפרקי זמן קצרים ולא ניתן לפרוש אותם על מספר שנים כרצונכם. מנהלי הסניפים כבר מודעים לעניין ולכן ימנעו מראש מלשלוח בקשות אלו. ככה שבתכלס, במידה ונשלחה הבקשה, סיכויי קבלת המשכנתא מצויינים.
רצוי להבין גם שהבנקים בקפריסין כולל היחידה הבינלאומית בניקוסיה נתונים לפיקוח רגולטורי צמוד וקשיח של האיחוד האירופי. פיקוח מוצדק זה החל מאז משבר 2012/13 בו מלאו הבנקים בקפריסין תפקיד מרכזי בהתדרדרות קפריסין למשבר הכלכלי שפקד אותם.
טיפ שחשוב לזכור: כל מילה שאתם אומרים בבנק תהייה צריכה להיות מגובה במסמכים רבים לאחר מכן. היו שקולים וזהירים. תשאירו האגו בבית, אל תחלקו מידע בהתנדבות ואל תנסו להראות גדולים ועשירים. זה לא משנה את סיכויי קבלת המשכנתא ורק תסתבכו באינסוף ניירת. תשובות של כן ולא עובדות הכי טוב. אם יש לכם קשר לארה"ב תשתדלו להצניעו ככל האפשר.
עמלות בנקים
עמלת הסדר הבנקאי 500-1000 אירו.
עמלת תיעוד 50-100 אירו.
עלות שמאי עד 200 אירו.
כאמור עלויות פתיחת התיק כולל השמאי ישולמו גם במקרה של אי אישור המשכנתא.
רישום משכנתא 30 אירו תשלום למרשם המקרקעין.
יעשה בבנק ויחושב לאחר שתמלאו שאלון רפואי ובהתאם לסוג הנכס, בכל מקרה בקפריסין הביטוחים זולים באופן משמעותי מישראל.
במידה ורכישת הנכס שלכם מתבצעת איתנו, אנחנו נלווה אתכם גם אם תרצו לקחת משכנתא לצורך הרכישה. באחד מהמסלולים הבאים:
מניסיוננו לאחר ליווי תהליכי לקיחת משכנתא בקפריסין אנו יודעים להגיד שאין מקרה אחד מעיד על השני, שישנם שינויים מתמידים ברמת הביטחונות והאישורים הנדרשים על ידי הבנק וכן שינויים קלים בשיעורי הריבית החלים על המשכנתא.
בכתבה זו שיתפנו אתכם בחלק מהידע שצברנו במהלך השנים. אין לראות בכתבה זו ככתבה המכסה את כל נושא המשכנתאות בקפריסין מאחר ותחום זה משתנה באופן תדיר בהתאם לרגולציות האיחוד האירופאי, החלטות הממשלה בנושא הבנקים, (מוזמנים לקרוא כתבה שהעלנו בנושא כלכלת קפריסין, החובות האבודים של הבנקים משנים 2012-2013 והרגולציות שהוטמעו בקפריסין כדי למנוע מצב כזה בעתיד) וכמובן נתוניכם האישיים.
לקוחותינו נהנים מייעוץ וליווי מלא עד לקבלת המשכנתא ויוצאים נשכרים מנסיוננו והקשרים שיצרנו בבנקים השונים ובמשרדים הרלוונטים.
ואם אתם כבר כאן כדאי לכם גם לעיין בכתבה שהכנו בנושא מיסים בקפריסין שתתן לכם מושג לגבי מה הצפוי לכם בקפריסין. כמו תמיד, כמה שתגיעו יותר יודעים ומוכנים יהייה קל יותר והתוצאות שתשיגו טובות יותר.
עניין אתכם? חושבים שיעניין אחרים? מוזמנים בשמחה (ואפילו נודה לכם) לשתף המדריך בפייסבוק, וואטצאפ או מייל.